Na Heurece využíváme personalizaci a cílenou reklamu. Na základě vašeho chování na Heurece personalizujeme její obsah. Kliknutím na „Rozumím“ nebo jinam souhlasíte také s využíváním cookies a předáním údajů o chování na webu pro zobrazení cílené reklamy na dalších webech. Personalizaci a cílenou reklamu si můžete vypnout v nastavení prohlížeče. Rozumím

Jako přihlášený uživatel máte možnost nastavit si zobrazení Heureky.

Zobrazit původní Heureku

Jak vybrat mrazničku?

Pořiďte si mrazák, který se postará o všechny vaše potraviny.

Vlastnosti mrazáků jsou vyjádřeny v parametrech, které nemusí být na první pohled srozumitelné, ale jsou klíčové při výběru. Než začnete s hledáním, seznamte se s energetickou a klimatickou třídou, s akumulační dobou i mírou hlučnosti. Vyplatí se mít přehled i o užitečných funkcích, jako jsou antibakteriální ochrana, No Frost a rychlomrazení, které zpříjemňují používání i údržbu. Zjistěte, co jaký parametr znamená, a snáze si uděláte představu, co přesně potřebujete. Se správně zvolenou kombinací parametrů vám bude mrazák dobře sloužit dlouhá léta.

Na co se zaměřit při výběru

Při výběru hraje důležitou roli uchovávané množství potravin, od nějž se odvíjí objem spotřebiče a mrazicí výkon. Zamyslete se také, jakým způsobem budete mrazničku využívat, a podle toho zvolte typ konstrukce i design.

Velikost mrazničky

Na začátku si odpovězte na otázku, jak velký mrazák potřebujete. Pokud chcete uskladňovat velké množství potravin a najdete doma dost prostoru, je ideální volbou velký pultový nebo šuplíkový mrazák s objemem kolem 500 litrů. V případě, že byste jen rádi navýšili kapacitu kombinovaného mrazáku s chladničkou, který už máte, bude vám stačit menší šuplíkový model s objemem přibližně 200 litrů. Na chatu, chalupu nebo do karavanu jsou vhodné varianty o objemu menším než 100 litrů. Velikost mrazáku se dá také orientačně spočítat podle množství členů domácnosti. Na jednu osobu připadá zhruba 40 litrů z hrubého objemu. Odhadovaný objem je potřeba navýšit téměř na dvojnásobek, pokud máte velkou zahradu, často rybaříte nebo děláte pravidelné zabijačky.

Využití mrazničky

Při rozhodování, který model je pro vás ten pravý, se zamyslete, jak často a co budete mrazit. To vám usnadní výběr mrazicího výkonu i typ mrazáku. Pokud budete objem mrazničky zaplňovat postupně malým množstvím potravin, spokojíte se s nízkým mrazicím výkonem, v případě, že do něj najednou vložíte desítky kilogramů masa, vyplatí se výkonnější model, který zvládne během 24 hodin zamrazit 20 až 24 kg. Za úvahu stojí i způsob využití. Pokud saháte do mrazáku při každém vaření, zvolte šuplíkový model, jenž budete mít v kuchyni po ruce. Na uchovávání masa ze zabijačky se hodí prostorné pultové modely, které mohou stát klidně i mimo kuchyň.

Design

Pokud chcete mrazák zakomponovat do bytu tak, aby nepůsobil rušivým dojmem, můžete zvolit vestavěnou variantu, kterou skryjete za dvířka kuchyňské linky. Nenápadnou možností je také stojící šuplíkový mrazák, jenž na první pohled vypadá jako lednička. Kromě klasické bílé si můžete vybrat i černou, šedou nebo nerezovou povrchovou úpravu. Při výběru sledujte přítomnost a tvarování madel.

Cena

Cena se liší hlavně podle velikosti, energetické třídy a podle druhu konstrukce. U mrazáku, který bude po mnoho let permanentně zapojený v zásuvce, berte v potaz kromě nákupní ceny i energetickou náročnost spotřebiče. Sledujte energetickou třídu a spotřebu energie za rok provozu. Pokud se necháte zviklat jen nízkou nákupní cenou a pořídíte si model s vysokými provozními náklady, může se stát, že po několika letech užívání zaplatíte víc než za pořízení dražšího, ale energeticky úsporného spotřebiče. Rozdíl v ceně je také mezi šuplíkovými a pultovými mrazáky. Šuplíkové modely jsou konstrukčně složitější než pultové mrazáky, a proto je jejich cena vyšší. Při velkém objemu to může být více než 10 000 Kč.

Typy mrazáků

Konstrukce

  • Šuplíkové neboli skříňové mrazáky mohou být kombinované s chladničkou nebo samostatně stojící. Potraviny se ukládají do výsuvných plastových šuplíků, takže máte dokonalý přehled o umístění jednotlivých potravin. Jejich výhodou je, že zabírají méně místa než pultové modely.

  • Pultové neboli truhlicové mrazáky jsou prostorově náročnější, mají ale lepší izolační vlastnosti, díky nimž se pyšní nízkou spotřebou a dlouhou akumulační dobou – časem, po který vydrží obsah zmrazený i po výpadku proudu. Nevýhodou pultových modelů je, že potraviny leží na sobě v koších, takže se s nimi hůř manipuluje a nemáte dokonalý přehled, kde co je. 

Umístění

  • Vestavné mrazáky jsou většinou šuplíkové a doslova zapadnou do každého interiéru. Jsou vhodné do nově zařizovaných nebo rekonstruovaných kuchyní, protože se musí uložit do skříňky vyrobené na míru. Dobře promyslete místo, kam mrazák umístíte. Následné změny pozice by byly zbytečně komplikované. 

  • Volně stojící mrazáky mohou být šuplíkové i pultové a jsou vhodnou volbou pro vybavení stávající kuchyně nebo k dočasnému umístění například do nájemního bytu. K volně stojící mrazákům patří i minimrazničky, které můžete dle potřeby snadno přenést.

plný mrazák

Parametry

Energetická třída

Udává energetickou náročnost spotřebiče pomocí stupnice A+++ až G, kde nejnižší spotřebu mají mrazáky označené písmenem A+++. Pokud se vám však nějaký model opravdu líbí, ale místo třídy A++, kterou byste chtěli, patří až do třídy A+, nezavrhujte ho předčasně. Rozdíl v nákladech může být jen několik desítek korun za rok.

Spotřeba a roční náklady

U mrazáků se spotřeba uvádí v kWh za rok i v kWh za 24 hodin. Tyto údaje vám pomohou s určením přesných energetických i finančních nákladů za rok. Pokud váháte mezi dvěma modely, porovnejte jejich spotřebu energie. Rozdíl v ročních provozních nákladech mezi šuplíkovou a pultovou mrazničkou stejného objemu ve třídě A+++ činí 19 kWh, což je, v závislosti na cenách energie, přibližně 90 Kč.

Objem mrazáku 

Hrubý objem představuje celkový vnitřní objem mrazáku. Čistý objem udává skutečnou velikost úložných prostor. Čím menší rozdíl mezi nimi je, tím je místo lépe využité a nebudete zbytečně platit za chlazení „mrtvého prostoru“.

Mrazicí výkon

Představuje hmotnost potravin v kilech, kterou je mrazák schopen zmrazit během 24 hodin na teplotu přibližně −16 °C. Nejvýkonnější modely si poradí i s více než 30 kg. Mrazicí výkon je někdy také uváděn počtem hvězdiček * až ****, které znázorňují teplotu, na niž jsou potraviny zmrazeny.

Čím víc hvězdiček mrazák má, tím nižších teplot může dosáhnout a tím déle se dají potraviny uchovávat. Drtivá většina dnešních mrazáků má 4 hvězdičky, a zvládne tak potraviny zmrazit až na teplotu −24 °C, při níž je proces stárnutí potravin nejpomalejší.

Akumulační doba

Akumulační doba je čas, po který mraznička udrží svůj obsah zmrazený i po výpadku elektrického proudu nebo při poruše. Pomocí délky akumulační doby se dá odhadnout kvalita mrazáku. Čím delší dobu vydrží potraviny zmrazené, tím lepší izolační vlastnosti spotřebič má.

Klimatická třída

Klimatická třída udává vhodnou okolní teplotu, v jaké by měl být mrazák umístěn. Pokud se teplota okolí dostane mimo doporučený rozsah, zvýší se spotřeba, ale může být také negativně ovlivněná celková funkčnost. U jednoho spotřebiče bývá uvedeno víc hodnot najednou, což znamená, že je schopen fungovat ve všech uvedených teplotách.

Zobrazit více

Klimatická třída se uvádí pomocí zkratek, které představují tabulkové hodnoty: 

  • T – tropická, 18 až 43 °C,

  • ST – subtropická, 18 až 38 °C,

  • N – normální, 16 až 32 °C,

  • SN – subnormální, 10 až 32 °C.

Rozměry a hmotnost

Velikost mrazáku závisí na velikosti místa, jaké pro něj máte. Pokud si to můžete prostorově dovolit, podřiďte objem, a tudíž i rozměr mrazáku počtu členů v domácnosti a množství potravin, které budete uchovávat. Hmotnost je důležitá především u malých mrazáků, s nimiž budete pravděpodobně častěji manipulovat. Zde platí, že čím lehčí model si pořídíte, tím snáze se vám bude přemisťovat.

Hlučnost

Pokud budete mít mrazák v místnosti, kde trávíte hodně času, sledujte také hlučnost spotřebiče, která se uvádí v decibelech. Pro představu – limit hluku pro tichou pracovnu by neměl přesáhnout 50 dB. Mrazáky s hlučností kolem 40 dB jsou považovány za tiché.

Funkce

  • No Frost - u mrazáků s technologií No Frost se nemusíte starat o odmrazování. Uvnitř koluje suchý chladný vzduch, který nezpůsobuje námrazu na stěnách ani na potravinách. Mrazáky s touto funkcí mají o něco málo vyšší spotřebu. Rozdíl v provozních nákladech mezi No Frost spotřebičem a běžnou mrazničkou je přibližně stejný jako mezi odmrazeným a neodmrazeným mrazákem s 5milimetrovou vrstvou námrazy.

  • Super Frost - rychlé zmrazení se hodí vždy, když dáváte do mrazáku nové potraviny. Teplota se po zapnutí funkce prudce sníží, díky čemuž se nově vložené potraviny rychleji zmrazí. Po dostatečném zmrazení se režim Super Frost sám deaktivuje. Rychlozmrazení je vhodné pro uchovávání výživových hodnot ovoce a zeleniny. Čím rychleji se zmrazí, tím víc vitamínů si zachovají. 

  • Antibakteriální ochrana - vnitřní povrch mrazáku je potažen antibakteriální vrstvou na bázi nanostříbra, která omezuje množení bakterií a plísní, jež by mohly negativně ovlivnit čerstvost potravin a způsobit vznik nežádoucího zápachu.

  • Signalizace otevřených dveří - upozorní vás vždy, když teplota v mrazáku výrazně stoupne nebo nejsou správně dovřené dveře.

  • Displej - usnadňuje ovládání chytrých funkcí mrazáku. S jeho pomocí zapnete například funkci „Super Frost“ nebo nastavíte požadovanou teplotu. Alternativou displeje jsou otočná tlačítka.

  • Regulace teploty a termostat - s regulovatelnou vnitřní teplotou si můžete přednastavit teplotu mražení, jakou chcete. Čím nižší teploty k uskladnění potravin používáte, tím déle je můžete uchovávat čerstvé, ale za cenu vyšší spotřeby a provozních nákladů. Za ideální teplotu v mrazničce se považuje −18 °C, která je vyváženým kompromisem mezi spotřebou energie a spolehlivým uchováním potravin.

  • Zámek dveří - zámek na dveřích mrazáku zamezí přístupu nevítaných návštěvníků, což se hodí, pokud je umístěn v létě v zahradním přístřešku nebo v prostorách, kam mají přístup i cizí lidé.

  • Výrobník ledu - mrazničky vyšší třídy mohou tvořit také led, k němu se v závislosti na modelu dostanete z vnější nebo vnitřní strany. Spotřebiče s touto funkcí je potřeba napojit na zdroj vody.

pultový

Užitečné rady

Správné užívání

Správným užíváním mrazničky si ušetříte práci s odmrazováním a také snížíte její provozní náklady. Při vkládání či vytahování potravin nenechávejte dvířka dlouho otevřená. Do mrazáku nedávejte teplé potraviny, spotřebič by k jejich zmrazení vynaložil mnohem víc energie, a navíc by se urychlila tvorba námrazy.

Umístění 

Mrazničku nenechávejte na místech, která teplotně neodpovídají jejím klimatickým třídám, ale ani tam, kde by se její povrch příliš zahříval. Vyhněte se umístění v blízkosti trouby, sporáku, topení a také místům, kam svítí slunce. Pravidelně by se tak zvyšovala spotřeba mrazáku. Mezi spotřebičem a stěnou nechte aspoň 10 cm, kudy může proudit vzduch ke kompresoru a kondenzátoru. 

Odmrazování

Odmrazování nemusí být prováděno v přesných časových intervalech, ale dle potřeby. Když se na stěnách mrazáku objeví 5milimetrová vrstva námrazy, je čas ho odmrazit. V případě, že led neodstraníte, zvýší se energetická spotřeba. Mrazák vypněte, vytáhněte všechny potraviny, zabalte je do ručníků či utěrek a uložte do chladu. Pak vyjměte šuplíky a přihrádky. Pokud jsou přimrzlé, chvíli počkejte, než led povolí. Nikdy nepoužívejte hrubou sílu ani kovové nástroje, mohli byste spotřebič nevratně poškodit. Proces urychlíte, když dovnitř vložíte nádobu s teplou vodou.

Údržba a čištění

Až se led rozpustí a voda odteče, důkladně vyčistěte vnitřek mrazáku, šuplíky i přihrádky pomocí vlažné vody s octem nebo speciálním čisticím prostředkem na ledničky a mrazničky, jenž odstraní nežádoucí zápach. Při čištění mrazáku nezapomínejte ani na gumové těsnění kolem dveří. Usazený led v těchto místech může způsobit, že těsnění nedoléhá přesně tak, jak by mělo, a do mrazáku proudí vzduch, který zvyšuje náklady za energii a urychluje vznik námrazy. Pokud je těsnění poškozené, nechte ho vyměnit. Po umytí vše důkladně osušte, abyste zabránili vzniku další námrazy. K pravidelné údržbě mrazáku patří také občasné vysátí prachu z kondenzátoru a kompresoru.